Şevket Süreyya Aydemir’in son zamanların ideolojik çalkantılarını bir ömre sığdıran romanı: Su Arayan Adam
Şevket Süreyya Aydemir, Tuna göçmeni bir ailenin oğludur. Babası hayatı boyunca topraksız bir köylü olarak oburların topraklarında ve hizmetinde çalıştı. Edirne’de doğan Aydemir, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı. Yazarın en değerli eserlerinden biri olan Su Arayan Adam, ideolojik çalkantılarla örülü bir dönemi anlatıyor. Mustafa Kemal Atatürk’e en yakın isimlerden biri olan Aydemir, Atatürk dönemini anlatan Tek Adam adlı kitabın da yazarıdır.
Aydemir; Edirne Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. I. Dünya Savaşı’nda Kafkas cephesindeki muharebelere yedek subay olarak katıldı. Subay olan ağabeyleri I. Dünya Savaşı’nda şehit oldu. Aydemir, Sarıkamış Muharebesi’nde de yaralandı. Kuşağının çoğu gibi o da Turancılık akımının ateşli bir savunucusuydu.
Osmanlı Devleti çöküp Edirne işgal edilince Turan’a kaçmış, öğretmenlik yapmış, gönüllü birlikler kurmuş ve savaşlara katılmıştır. Tüm bu savaşlarda ve devrimlerde kültürün yetersizliğini fark etti. Ekonomi okumak için Moskova’ya gitti. Türkiye’ye döndüğünde önce Ankara’da iktisat öğretmeni olarak çalıştı, ardından devlet dairesinde yüksek görevler üstlendi. Atatürk’ün eşsiz takdirini kazandı ve kendini devrime adadı.
bir yazarın otobiyografisi
Şevket Süreyya Aydemir, Su Arayan Adam adlı güçlü eserinde hayat hikayesini anlatıyor. Yazar bu eserinde kendi hayat hikâyesini vermekle yetinmemiş, kendi kuşağını da aktarmış; O yılların kurallarını, olaylarını ve atmosferini canlandırarak ruh ve fikir oluşumuna ışık tutmuştur.
1897 doğumlu Şevket Süreya Aydemir; Kitaplarında Türk tarihinde yer almış değerli şahsiyetlere yer verdiği için günümüzde de değerini korumaktadır. Atatürk’ün hayatını ve devrimlerini incelediği Tek Adam adlı kitabıyla büyük ün kazanan yazar, Suya Çağıran Adam adlı otobiyografik romanıyla tarihte kendi rolünün altını çizer.
Su Arayan Adam romanı
Türk yazar, tarihçi ve ekonomist Şevket Süreyya Aydemir, kendi yaşam öyküsünden yola çıkarak 1959’da Su Arayan Adam’ı yazdı; Turancılık, Sosyalizm, Komünizm ve Kemalizm ideallerini yerinde ve derinlemesine ele alır. Toplumların kaderini belirlemiş değerli oluşumlara ışık tutan eser, yakın Türk tarihinin incelenmesi açısından değerli bir kaynaktır.
Sayfa: 408
100 Temel Eser Arasında
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “100 Temel Eser” kapsamına alınan Su Arayan Adam, bir ilkokul öğretmeninin Kafkasya ve Hazar ülkelerine yaptığı seyahatleri konu alıyor. Romanında çocukluğundan başlayarak bütün hayatını ayrıntılarıyla anlatan yazar, kendi hayat hikâyesi üzerinden II. Meşrutiyet’in prestijinde etkili olan siyasi ideal arayışını anlatır.
gerçeği aramak
Eserinde kendisini Su Arayan Adam olarak tasvir eden Aydemir, dönemin hakikat arayışını simgesel bir adlandırmayla ifade ediyor. Romanda, Birinci Dünya Savaşı’na katılmasıyla ilkokul öğretmeni olma planları arka planda kalan başkahraman, hayallerindeki Büyük Turan’ı kurmak niyetiyle Türk ülkelerine gerçek bir geziye çıkar.
Sovyetler dahil birçok ülkeye ayak basan ve bu coğrafyalarda tanık olduğu görüntüleri detaylı bir şekilde kaleme alan yazar, seyahatleri sırasında Komünizm fikrinden de etkilenmiştir.
entelektüel mücadele
Bu uğurda ilmî çabalarını sürdürdükten sonra yurda döndüğünde cumhuriyetçilik ve milliyetçilik fikirlerini benimsedi. Bu sayede her türlü ideolojiden kurtulup aradığı suyun kaynağını memleketinde bulduğunu söyleyen yazar, kişisel deneyimlerini ve çıkarımlarını en gerçek yüzüyle okurlarına aktarmaktadır.
Kitap sayfası için iletişim: